ČLENENIE PODĽA FARBY

ČLENENIE PODĽA SPRACOVATEĽSKÉHO HĽADISKA

ČLENENIE PODĽA BUBLINIEK

ČLENENIE PODĽA OBSAHU CUKRU (nariadenie Komisie 2019/33)

a) vína iné než šumivé sa delia takto:
  • Suché víno: obsah cukru nie je vyšší ako a) 4 g/l, alebo b) 9 g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny octovej na liter je maximálne 2 gramy menšia ako obsah zvyškového cukru.
  • Polosuché víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako a) 12 gramov na liter alebo b) 18g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny octovej na liter je maximálne 10 gramov menšia ako obsah zvyškového cukru.
  • Polosladké víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako 45 G/l
  • Sladké víno: obsah cukru je minimálne 45 g/l
b) delenie šumivých vín, vrátane sýtených šumivých vín
  • Brut nature menej ako 3 g/l cukru (bez pridania cukru do šťavy)
  • Extra brut 0 – 6 g/l cukru
  • Brut (tvrdé) do 12 g/l cukru
  • Extra sec (extra suché) 12 – 17 g/l cukru
  • Sec (suché) 17 – 32 g/l cukru
  • Demi – sec (polosuché, polosladké) 32 – 50 g/l cukru
  • Doux (sladké) viac ako 50 g/l cukru

ČLENENIE PODĽA ZÁKONA č. 313/2009 Z.z.

Vinárske produkty sa členia na:
  • Hroznový mušt
  • Burčiak
  • Víno bez zemepisného označenia
  • Víno s chráneným zemepisným označením
  • Víno s chráneným označením pôvodu
  • Odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
  • Víno na priemyselné spracovanie
  • Vinárske produkty podľa osobitného predpisu

ČLENENIE PODĽA ZÁKONA č. 182/2005 Z.z.

VÍNO NA SLOVENSKU → Slovenský vinohradnícko región:

  • Vinohradnícke oblasti
  • Vinohradnícke rajóny
  • Vinohradnícke obce
  • Vinohradnícke hony

Vinohradnícke oblasti:

  • Malokarpatská vinohradnícka oblasť
  • Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
  • Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
  • Nitrianska vinohradnícka oblasť
  • Východoslovenská vinohradnícka oblasť
  • Vinohradnícka oblasť Tokaj