ČLENENIE PODĽA FARBY
ČLENENIE PODĽA SPRACOVATEĽSKÉHO HĽADISKA
ČLENENIE PODĽA BUBLINIEK
ČLENENIE PODĽA OBSAHU CUKRU (nariadenie Komisie 2019/33)
a) vína iné než šumivé sa delia takto:
- Suché víno: obsah cukru nie je vyšší ako a) 4 g/l, alebo b) 9 g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny octovej na liter je maximálne 2 gramy menšia ako obsah zvyškového cukru.
- Polosuché víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako a) 12 gramov na liter alebo b) 18g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny octovej na liter je maximálne 10 gramov menšia ako obsah zvyškového cukru.
- Polosladké víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako 45 G/l
- Sladké víno: obsah cukru je minimálne 45 g/l
b) delenie šumivých vín, vrátane sýtených šumivých vín
- Brut nature menej ako 3 g/l cukru (bez pridania cukru do šťavy)
- Extra brut 0 – 6 g/l cukru
- Brut (tvrdé) do 12 g/l cukru
- Extra sec (extra suché) 12 – 17 g/l cukru
- Sec (suché) 17 – 32 g/l cukru
- Demi – sec (polosuché, polosladké) 32 – 50 g/l cukru
- Doux (sladké) viac ako 50 g/l cukru
ČLENENIE PODĽA ZÁKONA č. 313/2009 Z.z.
Vinárske produkty sa členia na:
- Hroznový mušt
- Burčiak
- Víno bez zemepisného označenia
- Víno s chráneným zemepisným označením
- Víno s chráneným označením pôvodu
- Odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
- Víno na priemyselné spracovanie
- Vinárske produkty podľa osobitného predpisu
ČLENENIE PODĽA ZÁKONA č. 182/2005 Z.z.
VÍNO NA SLOVENSKU → Slovenský vinohradnícko región:
- Vinohradnícke oblasti
- Vinohradnícke rajóny
- Vinohradnícke obce
- Vinohradnícke hony
Vinohradnícke oblasti:
- Malokarpatská vinohradnícka oblasť
- Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
- Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
- Nitrianska vinohradnícka oblasť
- Východoslovenská vinohradnícka oblasť
- Vinohradnícka oblasť Tokaj